Uniikki ja omin käsin valmistettu tuoksu syntyy Frantsila Scent Labissa

Olo on kuin tiedemiehellä TREn myymälässä Frantsila Scent Labin äärellä, kun eri tuoksuisia eteerisiä öljyjä tiputtelee pipetillä pieneen tummanviolettiin luomujojobaöljyllä täytettyyn lasipulloon. Tippa tipalta lasipulloon rakentuu juuri itselle täydellinen, uniikki öljyparfyymi.

(Muokattu 25.4.2019, Scent Lab -palvelua ei enää ole TREn valikoimassa)

TREn Mikonkadun myymälään on rakennettu maailman ensimmäinen Frantsila Scent Lab, eteeristen öljyjen parfymeria, jossa jokainen voi luoda oman juuri itselleen sopivan hoitavan parfyymin. Idea Scent Labista alkoi kehittymään kesällä 2016, kun TREn porukka oli hyvinvointipäivällä Frantsilan Hyvän Olon Keskuksessa Hämeenkyrössä. Hyvän Olon Keskuksen 1800-luvun hirsitalot ja -aitat kauniin järvimaiseman äärellä tarjoavat upeat puitteet rentoutumiseen ja hyvinvointiin. Pääsimme Frantsilan Anna Karhu-Cormierin opastuksella tekemään omat tuoksumme ja ihastuimme niihin niin, että aloimme yhteistyössä Frantsilan kanssa suunnittelemaan, miten mahdollistaa omien tuoksujen tekeminen laajemmallekin yleisölle. Siitä syntyi Frantsila Scent Lab.

Frantsila Scent Labiin on valikoitu Frantsilan laajasta eteeristen öljyjen valikoimasta yhteensä 12 erilaista vuodenaikaan sopivaa tuoksua. Tuoksuista neljä on latvatuoksuja, neljä sydäntuoksuja ja neljä juurituoksuja.

“Parfyymissa vaikuttaa kolme vaihetta. Latvatuoksut ovat se ensivaikutelma, vähän kuin rakastuessa tulee sellainen ensihurmaus. Kun ensihurmaus haihtuu, sydäntuoksu on se mikä sitoo latvan ja juuren yhteen. Juurituoksu on se joka jää iholle pisimpään, eli tuoksun long relationship”, Karhu-Cormier kuvailee.

Omaa parfyymiä voi lähteä kehittelemään joko siltä pohjalta, millaisista tuoksuista pitää tai millaista tuoksua juuri sillä hetkellä elämäänsä kaipaa. Koska eteerisillä öljyillä on monipuolisesti erilaisia mieltä ja kehoa hoitavia vaikutuksia, voi parfyymistä tehdä esimerkiksi rauhoittavan tai virkistävän. Öljyparfyymit sopivat hyvin myös herkkäihoisille ja hajuherkille. Pienille lapsille ja raskaana oleville ei suositella kaikkien öljyjen käyttämistä. Tuoksuvalikoimassa on myös miehisempiä tuoksuja, mutta oman tuoksun kehittelemisessä kannattaa olla ennakkoluuloton.

“Yhdessä tuoksu-workshopissa eräs mies teki itselleen parfyymiä, ja siitä puuttui koko ajan jotain. Hän lisäsi tuoksuun tipan ruusua, jolloin siitä tuli aivan täydellinen parfyymi.”

Frantsila Scent Labin valikoimassa olevilla 12 eri tuoksuisella öljyllä saa luotua jo valtavan määrän erilaisia parfyymejä. Jojobaöljyllä täytettyyn 10 ml lasipulloon tiputetaan yhteensä 11 tippaa eteerisiä öljyjä. Oman tuoksun luominen kannattaa aloittaa valitsemalla yksi latvatuoksu, yksi juurituoksu ja yksi sydäntuoksu, mutta tuoksuja voi valita parfyymiin useammankin. Karhu-Cormierin mukaan kolmesta viiteen tuoksua on yleensä sopiva määrä yhteen parfyymiin. Frantsila Scent Labissa on myös muutama esimerkkiparfyymi, joista voi hakea tuoksusuuntaa omaan parfyymiin, mutta paras opas oman tuoksun kehittelemisessä on Karhu-Cormierin mukaan oma nenä.

“Parfyymin tekeminen vaatii ripauksen luovaa hulluutta ja tuoksuille antautumista.” 

Öljyparfyymi paranee ajan myötä – menee muutama päivä, ehkä viikkokin, että eteeriset öljyt ovat kunnolla sekoittuneet. Tuote säilyy kahden vuoden ajan. Öljyparfyymi on hellävarainen, joten sitä voi laittaa esimerkiksi lämpimiin pulssikohtiin ohimoille, ranteisiin, nenän alle, rinnan keskelle tai nilkkoihin.

Jos olet joskus haaveillut oman parfyymin luomisesta, tule TREn Mikonkadun myymälään. Frantsila Scent Labissa voit olla hetken oman elämäsi parfymööri ja kotiinviemisinä saat tuoksun, jollaista ei löydy muilta! Oman öljyparfyymin tekeminen maksaa 30 euroa.

 

Frantsila Scent Lab TREn myymälässä, Mikonkatu 6

10 ml öljyparfyymi / 30 euroa

www.frantsila.com/Scentlab

Teksti: Vilma Heimonen

Kuvat: Frantsila