Suomalaisen designin menestystarinat eivät synny, ne tehdään

TRE syntyi tarpeesta muuttaa maailmaa ja tarjota Suomi-designille kasvun mahdollisuuksia. Nyt tarvitsemme kaverin apua, jotta työmme suomalaisen muotoilun kansainvälistämiseksi voi jatkua myös tulevaisuudessa.

Suomi-designin viestinviejä

TREn liiketoiminnan ydin on suomalaisten ja pohjoismaisten design-tuotteiden jälleenmyynti kuluttajille sekä erilaiset palvelut yrityksille. Esittelemme designia ja lifestylea yli 500 brändiltä tavoittaen kuluttajat monikanavaisesti verkkokaupan, kivijalan ja pop-up-tapahtumien kautta sekä Suomessa että Japanissa. TRE perustettiin vuonna 2016 ja kolmen vuoden aikana myyntiä on tehty noin 7 miljoonan euron edestä.

Tavoitamme tällä hetkellä Suomessa noin 1 000 000 ostovoimaista ja tiedostavaa asiakasta. Verkkokaupassa vierailijoita oli vuonna 2019 noin 250 000 ja kivijalkaliikkeissä ja pop-upeissa yli 750 000 kävijää. Japanissa TREn myymälä Hannon Metsä Villagessa tavoitti vuonna 2019 noin 100 000 kävijää. Tällä hetkellä TREtä seurataan sosiaalisen median kanavissa jo 24 000 seuraajan voimin.

Kenellä on vastuu Suomi-designista? Miten nykypäivän armit ja alvarit viedään maailmalle?

Liiketoiminnan lisäksi TREllä on myös vahva yhteiskunnallinen rooli – olemme alusta asti lähteneet rohkeasti kokeilun kautta viemään suomalaista muotoilua maailmalle. Maailmanlaajuisesti suomalainen ja pohjoismainen design kiinnostaa sekä muotokieleltään että arvoiltaan. Myös pohjoismainen elämäntapa vastaa hyvin globaaleihin megatrendeihin niin visuaalisesti kuin kestävän kehityksen kannalta.

Haasteena on Suomi-designin kaupallistaminen sekä aloittelevien muotoilijoiden vaikeudet saada näkyvyyttä kotimarkkinoilla, kansainvälisestä kentästä puhumattakaan. Monet potentiaaliset brändit jäävät isojen toimijoiden jalkoihin globaalissa kilpailussa ja jopa tuntemattomiksi Suomen markkinoilla.

TREn liiketoiminnan ydin on aina ollut ratkaista tämä ongelma. Sen lisäksi, että ongelman ratkaiseminen on yhteiskunnallisesti tärkeää, näemme sen suurena kaupallisena mahdollisuutena.

Tavoitteena kannattava kasvu Suomessa ja kansainvälisesti

Tulevien vuosien keskeisenä teemana on kannattavan liiketoiminnan kasvattaminen Suomessa ja kansainvälisesti. TREn tavoitteena on olla kansainvälisesti suurin Suomi-designin myynti- ja markkinointialusta tarjoamalla designia arvostavalle kuluttajalle suunnattu laadukas ja kuratoitu tuotevalikoima sekä verkossa että kivijalkamyymälöissä.

Tavoitteena on tarjota suomalaisille sekä pohjoismaisille design-brändeille monikanavainen myynti- ja markkinointialusta, jonka avulla saatamme yhteen suomalaiset ja pohjoismaiset yritykset sekä suomalaisen designin ystävät. Yritykset saavat myös kaivatun oikotien kansainvälisille markkinoille.

Verkkokaupan avulla olemme saaneet arvokasta tietoa kuluttajien ostokäyttäytymisestä, mikä toimii perustana kansainvälisen myynti- ja markkinointialustan kehittämiselle edelleen eteenpäin. Kuluttajat etsivät aktiivisesti omaa arvomaailmaa vastaavia tuotteita ja palveluita. Harkitusti kuratoitu tuotevalikoima tarjoaa tiedostaville kuluttajille mahdollisuuden tutustua suomalaiseen ja pohjoismaiseen ajankohtaiseen designiin sekä tehdä valtavirrasta poikkeavia, laadukkaita ja vastuullisia hankintoja.

Tällä hetkellä TRE toimii kansainvälisesti verkkokaupan lisäksi paikallisesti Japanissa, missä TREllä on myymälä Metsä Villagessa/Moomin Valleyssa Hannossa, noin tunnin päässä Tokiosta. Parin vuoden menestyksekkään Japanin valloituksen jälkeen olemme kirjoittaneet lisenssisopimuksen paikallisen yhteistyökumppanin kanssa. Uumoilemme kumppanuudesta suurta menestystä, sillä heidän avullaan TRE voi kasvaa Japanissa nopeammin ja suuremmaksi kuin yksin olisimme voineet.

Nuoren yrityksen nopea kasvu, vauhtisokeus ja sen seuraukset

Aloitimme liiketoimintamme 2016 elokuussa vahvasti ja saavutti lyhyessä ajassa paljon onnistumisia liikevaihdon kasvaessa nopeasti. Yli kolmen vuoden aikana olemme kehittäneet monikanavaisen myynti- ja markkinointialustan, satojen tuhansien kävijöiden TRE Christmas Marketit sekä avanneet viisi menestyksekästä TRE-kivijalkaa Suomeen ja Japaniin.

Vuonna 2017 suuntasimme Korean markkinoille optimistisina Suomessa saatujen onnistumisien ja joulumarkettien kaupallisen menestyksen innoittamana. Nuoren yrityksen riittämätön valmistelu johti kuitenkin Korean hankkeen epäonnistumiseen ja TRE joutui taloudellisiin vaikeuksiin. Velkataakan kasvettua liian suureksi TRE hyväksyttiin yrityssaneerausmenettelyyn 31.10.2019.

Yrityssaneeraus ei tarkoita konkurssia vaan yrityssaneeraus eli velkasaneeraus on tuomioistuimen hyväksymä toimenpide, jolla tervehdytetään ylivelkaantuneen oikeushenkilön/yrityksen toiminta. Yrityssaneeraukseen hakeudutaan kassavirtaongelmien ja rahoitusvaikeuksien vuoksi, jotta yritys voi jatkaa toimintaansa ja suoriutua veloistaan saneerausohjelman puitteissa. Saneerauksessa olevalla yrityksellä täytyy olla edellytykset kannattavaan liiketoimintaan.

Rahoituskampanjasta kerättyjä varoja ei saa käyttää saneerauslain mukaisesti saneerauksessa olevien velkojen maksuun. Rahoitusta haetaan liiketoiminnan kehittämiseen, kuten malliston parantamiseen. Terävä, kaupallinen mallisto tuottaa nopeasti lisää kassavirtaa, mikä vauhdittaa Suomi-designin vientiä maailmalle näistä voitoista syntyvillä pääomilla.

Tarvitsemme sinua

TRE syntyi tarpeesta muuttaa maailmaa ja tarjota Suomi-designille kasvun mahdollisuuksia. Yli kolmen vuoden aikana on tehty ja opittu paljon – niin onnistumiset kuin virheet ovat syventäneet ymmärrystämme alasta ja liiketoiminnasta. Tähtäämme kansainvälisille markkinoille osaavan ja periksiantamattoman tiimimme sekä toimintaamme ohjaavien arvojen – läpinäkyvyys, vastuullisuus, tasa-arvo ja hyvä design – pohjalta.

Kutsummekin nyt kaikki pohjoismaisiin arvoihin ja Suomi-designiin uskovat TREn mission allekirjoittavat mukaan. Voimme onnistua tehtävässä, mutta tällä hetkellä se vaatii kaikkien kavereiden apua, uskoa ja yhdessä tekemisen taikaa.

Haluatko omistaa palan TREtä? Sijoita tästä!

TREn perustaja ja toimitusjohtaja Tanja on valmiina vastaamaan kysymyksiisi TREläiseksi tulemisesta: tanja@worldoftre.com tai +358 400 776 786.

 

“Havuja perkele!”
TRE