SIGNED - lempikoruja jokaiseen päivään

Kun Susanna Kainulainen aloitti muotoiluopintoihinsa kuuluvan jalometallikurssin, hän ei vielä tiennyt päätyvänsä korusuunnittelijaksi. Nyt Kainulainen suunnittelee supersuositulle SIGNED-merkilleen koruja, joita haluat käyttää joka päivä.

 Vilma / TRE: Kuinka päädyit korusuunnittelijaksi?

Susanna: Oikeastaan sattuman kautta. Ajattelin lukion jälkeen, että haluaisin olla lavastaja. Tarkoitukseni oli hakea Taideteolliseen korkeakouluun lavastuspuolelle. Minulta oli kuitenkin jäänyt huomaamatta, että sinne olisi pitänyt ennakkoilmoittautua ennen ennakkotehtävien tekemistä, joten en voinut hakea sinne heti lukion jälkeen.

Olen kotoisin Kuopiosta, joten jäin opiskelemaan Kuopion Muotoiluakatemiaan tuotemuotoilun laitokselle. Pakollisena osana opintoihin kuului jalometallikurssi, jossa rakastuin jalometalleihin ja eri tekniikoihin. En itse asiassa ollut aiemmin kiinnostunut koruista, joten se oli pieni taistelu pääni sisällä, että uskalsin ottaa jalometallimuotoilun pääaineekseni.

 Laine-kaulakoru 155 € / Isot Dalga-korvakorut 128 € / Onda-rintakoru 95 €

 

V: Se selvästi kannatti. Kenelle korusi ovat tarkoitettu ja millaiseen käyttöön niitä suunnittelet?

S: Suunnittelen koruja jokapäiväiseen käyttöön. Tarkoitukseni on tehdä lempikoruja, joita on helppo käyttää ja jotka haluaa pukea päälle joka päivä. Sellaisia koruja, joita ilman on alaston olo. Koruni ovat pelkistettyjä, mutta jokaisessa korussa on jokin pieni juju. Lisäksi koruni ovat tietysti tarkoitettu niille, jotka arvostavat laadukasta käsityötä. Valmistan kaikki korut käsityönä studiossani Lauttasaaressa.

V: Sopivatko korusi myös juhliin?

S: Kyllä sopivat, ja uudessa Laine-korusarjassani on myös muutama näyttävämpi koru. Sarja pääsikin itsenäisyyspäivänä Linnan juhliin, sillä keramiikka- ja lasimuotoilija Laura Havannolla oli sarjan koruja yllään.

V: Kuulostaa hienolta. Kuinka uusi Laine-korusarja syntyi?

S: Korusarjan lähtökohtana oli yksi oma lempikaulakoruni, joka ei ollut aiemmassa mallistossa mukana. Korussa on aaltoileva pinta ja pidän sen orgaanisesta muodosta. Malliston teema syntyi kyseisen korun pohjalta, ja lähdin rakentamaan sarjaa sen ympärille. Itse asiassa malliston jokaisen korun nimi tarkoittaa aaltoa eri kielillä: welle saksaksi, dalga turkiksi ja onda espanjaksi.  

Kun suunnittelen, en luonnostele koruja paperille vaan rupean suoraan kokeilemaan materiaalilla, esimerkiksi hopealla. Silloin korujen mittasuhteista tulee luonnollisempia kuin jos ensin hahmottelisin niitä. Teen hopealla paljon erilaisia testailuja, esimerkiksi pintoja ja muotoja, ja työstän näitä löydöksiä eteenpäin.

Pienet Dalga-korvakorut 65 € / Onda-kaulakoru 143 € / Laine-korvakorut 128 €

 

V: Ovatko käyttämäsi materiaalit kierrätettyjä?

S: Laine-sarja on valmistettu hopeasta. Ostan hopean rakeina, joista 60 % on kierrätettyä. Jalometallien ominaiseen työstötapaan on aina kuulunut se, että kaikki kerätään talteen, sillä materiaalit ovat niin kalliita. Myös työpajallani kerään kaiken ylimääräisen materiaalin ja sulatan uudelleen käytettäväksi.

 

Kaikki SIGNEDin korut -15 % sunnuntaihin 16.12. asti verkkokaupassa ja TRE Storessa Mikonkadulla etukoodilla trexsigned . Verkkokaupasta löydät koruja sekä SIGNEDin uudesta mallistosta että aiemmasta Core Collection -mallistosta. (Alennus ei koske TRE <3 Nide -myymälää.)

 

Teksti: Vilma Heimonen
Kuvat: SIGNED