Rekisteröidy Kirjaudu sisään

Samuji: Vastuullisuus on ainoa vaihtoehto

Samujille vastuullisuus on kaiken lähtökohta. Pienenä yrityksenä alan toiminnan muuttaminen on vaikeaa ja jopa mahdotonta, mutta omassa toiminnassa voi aina ottaa askelia kohti parempaa. Istahdimme Samujin perustajan Samu-Jussi Kosken kanssa hetkeksi alas juttelemaan vastuullisuudesta. Miten vastuullisuus näkyy Samujin toiminnassa ja kuinka vastuullisuuteen suhtaudutaan muualla maailmassa?

 

Vilma/TRE: Mitä vastuullisuus merkitsee sinulle?

Samu: Samujia ei olisi, jos en olisi alunperin ajatellut, että asioita pitää tehdä vastuullisesti. Siinä mielessä se on tavallaan kaiken A ja O. Silloin kun aloitin tämän yrityksen vuonna 2009, minulla oli sellainen fiilis, että on pakko tehdä asioita toisella tavalla, jos aikoo toimia tällä alalla. Ja niin, ehkä kaikki tavallaan lähti siitä liikkeelle.  

V: Milloin ja miksi vastuullisuus sitten alkoi kiinnostaa sinua?

S: Minua oli jo monta vuotta harmittanut se, millä tavalla tämä ala toimii. Että millään muulla ei ole merkitystä kuin että saadaan mahdollisimman paljon rahaa viivan alle, keinoista viis. Ehkä se oli sellainen asia mikä ahdisti. Ja siihen aikaan oli paljon juttuja näistä sortuneista ja palaneista tehdasrakennuksista Bangladeshissä ja muualla. Tuli sellainen olo, että me ei voida toimia näin. Alunperin minulla oli sellainen fiilis, että en haluaisi ehkä enää ollenkaan olla tällä alalla tai tehdä tätä työtä.

 

V: Mietitkö sitten, että olisit lopettanut ja vaihtanut alaa?

S: Mietin kyllä. Mutta sitten en keksinyt mitään alaa, mitä olisin voinut tehdä. Muotoilijan työ on aina ollut sydäntäni lähellä, ja se on se mihin olen opiskellut. Tiedostin myös, että jos haluaa maailmassa tapahtuvan jotain muutosta, pitää myös itse olla valmis tekemään jotain. Pienenä toimijana me ei tietenkään muuteta mitään. Mutta sen huomaa, että se on vähän kuten sanotaan, että pienistä virroista kasvaa valtameret. Ehkä pienet yritykset ovat alkaneet muuttaa sillä tavalla tätä maailmaa, että sellaiset monikansalliset “fast fashion” -ketjut on nyt tällä hetkellä vähän kriisissä. Uskon, että se johtuu siitä, että ihmiset ovat entistä valveutuneempia ja kiinnostuneempia.

V: Miten tärkeässä osassa vastuullisuus on Samujin toiminnassa? Missä kaikessa se näkyy?

S: Se on meille kaikille tosi tärkeää ja se näkyy siinä miten tuotteitamme valmistetaan ja missä. Lisäksi puhumme yrityksessämme “kind mindnessista”, joka tarkoittaa esimerkiksi sitä miten toisiamme kohtelemme. Vastuullisuus ei kuitenkaan näy ihan niin monessa asiassa kuin haluaisin. Esimerkiksi täysin ekologiset materiaalit tai ekologisesti tuotetut materiaalit, niitä on vähemmän saatavilla nyt kuin esimerkiksi silloin kun me aloitettiin. Ne ovat vähentyneet tässä vuosien varrella.

 

V: Mistä se voisi johtua, jos kuitenkin pienille ekologisille merkeille on kysyntää?

S: Niin, se on kiinnostava kysymys. Silloin kun Samuji aloitti, ekologisia materiaaleja alkoi olemaan enenevissä määrin. Mutta sitten Eurooppaan, mistä me ostetaan paljon kankaita, tuli talouskriisi. Se kesti melkein kymmenen vuotta ja tarjonta ekomateriaaleista väheni sinä aikana. Isommat yritykset, jotka luovat linjan kysynnälle ja tarjonnalle, eivät kai enää valinneet niitä ekologisia laatuja. Luulen, että siinä haluttiin säästää, koska ekologiset materiaalit saattavat näyttää samalta kuin ei-ekologiset, mutta maksavat enemmän.

 

“Emme ihan ymmärrä, mitä asiat oikeasti maksavat, kun ne on tehty vastuullisesti.”

 

V: Kuinka te sitten valitsette materiaalit tuotteisiin?

S: Yritämme miettiä, mitkä materiaalit ovat vähiten kuormittavia. Esimerkiksi pellava on hieno esimerkki hyvin ekologisesta laadusta. Se kasvaa hyvin ilman keinotekoisia kasvuntehostajia, eikä ole kovin herkkä tuholaisille, joka tarkoittaa tietysti vähän tai ei ollenkaan tuholaistorjunta-aineita. Kaikki kasvinosat käytetään hyväksi kankaan kutomisessa. Pellava on täysin biologisesti hajoava ja siten myös kierrätettävä. Sen valmistuksen ympäristöhaittavaikutukset ovat lähes olemattomat. Toisena esimerkkinä käyttämämme nahka on ruokateollisuuden sivutuotetta. Nahka on kestävä raaka-aine ja tavallaan myös ekologinen, kun se on peräisin ruokateollisuudesta ja se on kasviparkittua. Se on sellainen rajanveto eettisyyden ja ekologisuuden välillä. Toinen mitä olen joutunut pohtimaan paljon on villa. Jotkut kokevat villankin käytön pahana, mutta eettisesti kerättynä se on todella ekologinen tuote verrattuna esimerkiksi keinokuituihin. Tällaisia asioita täytyy koko ajan puntaroida. Tällä hetkellä me teemme isompaa kartoitusta siitä, mikä on meidän tapa toimia tällä alalla, jotta me voisimme olla mahdollisimman ekologisia. Vastuullisuuteen liittyy tietysti myös eettiset asiat ja niissä me olemme mielestäni pidemmällä. Tapaamme tehtaiden työntekijöitä, tiedämme siellä työskentelevät ja niitä vetävät ihmiset ja tuotamme kaikki tuotteet Euroopassa. Vierailemme tehtailla vuosittain.V: Oletteko koskaan harkinneet tuotantoa Suomessa?

S: Sillon kun aloitimme, Suomessa toimi vielä esimerkiksi yritys nimeltä Jousipaita. Tuotimme kaikki meidän kauluspaidat siellä. Mutta yritys valitettavasti kaatui. Sen jälkeen olemme kyselleet säännöllisesti joiltain toimijoilta ja toimittajilta, jos joku voisi tehdä meille tuotantoa Suomessa. Mutta tuotantomäärät ovat olleet niin isoja, että me emme ole pystyneet tuottamaan niin paljoa. Nyt Nansosta irtautunut Nokian Neulomo on alkanut tehdä jersey-materiaaleja ja tulevaisuudessa saatamme tehdä yhteistyötä. Se on aina hienoa, jos pystyy tuottamaan Suomessa. Sen sijaan Koti-malliston tuotevalmistusta meillä on Suomessa. Koti-mallistomme tuotteista melkein 90 prosenttia on valmistettu Suomessa.V: Ilmoitatte verkkokaupassanne tuotteiden materiaalienkin alkuperän, vaikka sitä ei tarvitsisi ilmoittaa.

S: Joo ei tarvitsisi. Mutta olemme miettineet jopa läpinäkyvyyden edelläkävijän Everlanen kaltaista tapaa, että kertoisimme myös tuotteiden kulurakenteen. Kulurakenteen ilmoittaminen voisi olla terveellistä, että ihmiset näkisivät mitä asiat maksavat. Mielestäni ylikansallinen halpatuotanto on tehnyt sen, että me emme ihan ymmärrä, mitä asiat oikeasti maksavat, kun ne on tehty vastuullisesti.

 

V: Niin. Monesti törmää esimerkiksi suomalaisen muodin kohdalla siihen, että ihmetellään mikä tuotteessa maksaa.

S: Ja minä tavallaan ymmärrän sen. Kilpailu on tosi kova ja silloin sinulla pitää olla joku kilpailuvaltti. Ja se ei voi valitettavasti olla vaan se, miten eettisesti tai ekologisesti tuote on tehty. Kyllähän sen tuotteen täytyy kestää kilpailu myös esteettisesti.

 

"Paras palaute on, jos näkee jonkun käyttävän tuotetta vaikka ensimmäisestä mallistostamme."

 

V: Aivan. Jos joku pohtii Samujin vaatteen kohdalla, miksi hänen pitäisi maksaa tuotteesta, millä perustelisit sen?

S: Perustelisin sen laadulla. Meidän koko suunnitteluprosessi lähtee siitä, että etsimme materiaaleja, jotka täyttää meidän kriteerit hyvälle materiaalille ja joissa on jotain erityistä. Vasta sen jälkeen tulee muoto sille tuotteelle. Lisäksi meille on tärkeää, että tuote kestää aikaa niin ulkonäöllisesti kuin laadullisesti. Paras palaute on, jos näkee jonkun käyttävän tuotetta vaikka ensimmäisestä mallistostamme. Jos tuote toimii edelleen hyvin vuosien jälkeen ja on vielä laadullisesti hyvässä kunnossa, niin se on parasta. Silloin koen, että olemme onnistuneet siinä, mitä me halutaan tuoda tähän maailmaan.

V: Kuinka isoja eriä teidän tuotteita sitten valmistetaan ja mitä ylijääneille tuotteille tehdään?

S: Meillä on sellainen tapa, että kun jälleenmyyjät tilaa meiltä tuotteet, me tuotetaan ne ja meidän omiin myymälöihin tilatut määrät. Eli ei tuoteta hirveästi ylimääräistä. Historian aikana meille ei ole jäänyt kuin muutama laatikollinen myymättömiä tuotteita, jotka on sitten annettu hyväntekeväisyyteen. Olemme lisäksi aloittaneet Samuji Circular -projektin, jossa me kutsutaan ihmisiä tuomaan meille heidän käytettyjä Samuji-tuotteita. He saavat siitä hyvästä alennuksen seuraavaan Samuji-ostokseen ja me myydään tuotteet Circular-tapahtumissa. Vanhojen tuotteiden myynnistä saatu tuotto lahjoitetaan kokonaan hyväntekeväisyyteen, tällä hetkellä olemme tehneet yhteistyötä Naisten Pankin ja Monika-Naisten kanssa.V: Kuulostaa loistavalta idealta. Toimintanne kansainvälistyy koko ajan. Miten ulkomailla suhtaudutaan vastuullisuuteen verrattuna Suomeen? Onko se kuluttajille yhtä tärkeää?

S: Joissain maissa huomaan, että sillä on vähemmän merkitystä. Mutta ei silti ole huono asia pitää sitä siinä brändin DNA:ssa. Sehän on hyvä juttu, jos tuotteet menee ja siellä on pohjalla eettinen tai ekologinen ajatus. Toisaalta esimerkiksi USA:ssa, missä meillä on oma liike New Yorkissa, ollaan todella valveutuneita yhteiskunnallisista asioista. Myös Trumpin valinnan johdosta yhteiskunnallisista asioista on tullut tärkeitä. Mielestäni sekin vie tätä maailmaa eteenpäin.

 

"Yhteiskunnalliset asiat ovat ihan yhtä tärkeitä kuin ekologisuus."

 

V: Huomioiko media ulkomailla vastuullisuutta niin paljon?

S: Kun avasimme New Yorkin myymälän ja Vogue haastatteli meitä, ne kirjoitti lähes koko jutun siitä miten Skandinaviassa ollaan edelläkävijöitä ihmisoikeuksissa ja ihmisten hyvinvoinnissa. Se oli kiinnostavaa, että siitä tuli niin yhteiskunnallinen juttu. Mutta se varmaan johtui osittain siitä, että se oli juuri siihen aikaan, kun Trump oli valittu presidentiksi. Mielestäni se on myös osa eettistä ajattelua. Yhteiskunnalliset asiat ovat ihan yhtä tärkeitä kuin ekologisuus.

 

V: Niin, vastuullisuuden tulisi kulkea mukana monessa asiassa. Kiitos mukavasta juttutuokiosta Samu.Kuvat ovat Samujin kevät/kesä 2018 -mallistosta. Malliston suunnittelu lähti liikkeelle Erja Hirven maalaamasta kakadu-printistä. Kyseisessä printissä näkyy selkeimmin malliston trooppinen inspiraatio. Mallistoa tehdessä mukana oli myös ajatus leikkimielisyydestä ja uuden kokeilemisesta. Mallisto on kuvattu Alvar Aallon suunnittelemassa Muuratsalon koetalossa, joka on Aallon itselleen suunnittelema ateljee ja kesäasunto. Koetalossa Aalto saattoi tehdä arkkitehtonisia kokeiluja, huolehtimatta siitä kuinka onnistuneita ne olisivat. Koetalosta inspiroituneena Samujin kevät/kesä 2018 -mallistossa on kokeiltu rohkeammin uusia asioita, ja haettu vaikutteita niin Cape Townin art decosta, viidakon eläimistä ja hedelmistä, New Yorkin 1980-luvun klubikulttuurista kuin Henri Matissen maailmastakin.

Samujin vaatteet ovat laadukkaita, ajattomia ja kestäviä. Täydellisiä tuotteita täydelliseen vaatekaappiin.

Kaipaatko tyyli-inspiraatiota? Täältä löydät Samujin ja muiden suomalaisten muotimerkkien kevään mallistojen parhaat palat.

Teksti: Vilma Heimonen

Kuvat: Samun kuva Chris Vidal Tenomaa / Samuji, fiiliskuvat Heli Blåfield / Samuji ja lookbook-kuvat Samuji

 

Takaisin TRE Editiin