Mitä Alvar, Armi & Kaj tekisivät?

Mitä Alvar, Armi & Kaj tekisivät?

 

Tarvitsemme tavaraa. Sellaista hyvää tavaraa, joka ei päätyisi roskiin lyhyen käytön jälkeen, kelpaa sukupolvelta toiselle ja merkitsee jotain. Miksi kuitenkin tuotesuunnittelua ajetaan Suomessa alas?

 

Suomalainen tuotemuotoilu ja -tuotanto on jumissa. Alan yrityksiä syntyy vähän ja niiden kasvu on hidasta ja kansainvälistyminen on vaatimatonta. Pääomia bisneksessä ei juuri liiku, rohkeita aloitteita tehdään harvoin ja usko tulevaisuuteen horjuu. Muotoilun perinteistä koulutusta ajetaan alas koko Suomessa ja muotoilijoiksi valmistuneiden on vaikea työllistyä. Toisaalta palvelumuotoilu, graafinen ala ja jopa muoti ovat nosteessa, ja se on hyvä juttu. Mutta on vaikea ymmärtää miksi tuotesuunnittelua ei koeta ajassa relevantiksi, kun sitä hyvää tavaraa ja ratkaisuja kerran tarvitaan.

Me suomalaiset olemme valtavan ylpeitä muotoiluhistoriastamme, eikä kukaan kiistä sen arvoa ja vaikutusta koko Suomen brändiin ja tunnettavuuteen. Sen avulla on meille jopa luotu kokonaisia teollisuudenaloja ja kansainvälistä liiketoimintaa. Olemme sitä mieltä, että menneen ajan suuruudet ovat kansallissankareita ja heidän tuotteensa ovat ikoneja.  Tuotteet ja niiden tekijät ovat ilman muuta maineensa ansainneet upeita tuotteita ne edelleen ovat ja hienoa, että monet ovat edelleen myös tuotannossa. Tässä päivässä ne tuotteet eivät kuitenkaan enää merkitse samaa kuin silloin, kun Marimekko julisti uudenlaista naiseutta tai Arabian Kilta-astiasto hylkäsi kaikki perinteet astioiden suunnittelussa.

Mutta oliko se näiden designien suuri innovaatio kuitenkaan värikkäät kuosit ja vinkkuralle vedetty vaasi? Vai oliko merkitys syvemmällä oliko tuotteiden tärkein rooli olla relevantti siinä hetkessä ja osa senaikaista yhteiskunnan muutosta? Muiden aikalaistensa kanssa Alvar Aalto, Armi Ratia ja Kaj Frank toivat ideoillaan muutosta totuttuihin kaavoihin ja ajattelivat uudella tavalla. Ideoiden lisäksi heillä oli myös ympärillään ennakkoluuloton ja rohkea yritys ja joukko muita visionäärejä, jotka mahdollistivat ideoiden kehittymisen tuotteiksi ja menestyväksi yritystoiminnaksi.

 

"Design-teollisuus Suomessa laahaa pitkällä naapuriemme jäljessä, niin liikevaihdoltaan kuin tunnettuudeltaan."

 

Jostain syystä kyseenalaistavaan ajatteluun ei enää aina kannusteta, vaan katse on usein menneessä ja silloin tehdyissä ratkaisuissa, vaikka nyt tarpeet ja haasteet ovat erilaiset kuin vaikka 50 vuotta sitten. Muotoilun tärkein elementti ei ole aina muoto tai esteettiset ominaisuudet, vaan innovaatio, käypä ratkaisu johonkin ongelmaan tai tarpeeseen ja miksei myös kantaaottavuus. Palvelumuotoilun alalla se on jo hyvin ymmärretty.

Nykyjumin aikana Suomessa moni muotoilee ja tuottaa tuotteita tekijälähtöisesti, eikä ongelmanratkaisukeskeisesti tai asiakkaille. Sekin on ihan ok, mutta sellainen ajattelu ei välttämättä johda suuriin läpimurtoihin tai sellaisen yrityksen syntymiseen, joka oikeasti on kansainvälisesti kilpailukykyinen. Mutta vielä tärkeämpää kuin bisneksen teko, on nyt jos koskaan tärkeä hetki osallistua myös tuotemuotoilun avulla maailman ongelmien ratkaisuun tarjota asiakkaille vaihtoehtoja kertakäyttötuotteiden sijaan, miettiä kiertotaloutta sekä teknisten ja materiaalisten innovaatioiden tuotteistamista. Innovaatioitahan Suomessa syntyy koko ajan ja olemme teknisesti maailman huippua; eli kyllä meillä pitäisi syntyä uusia voittajia myös design bisnekseen ja pystyä parantamaan maailmaa.

"Nyt jos koskaan on tärkeä hetki osallistua myös tuotemuotoilun avulla maailman ongelmien ratkaisuun."

 

Hullua heittäytymistä, rohkeutta, riskinottokykyä, pääomia ja yhdessä tekemistä tarvitaan uusien menestystarinoiden syntymiseen loistavien ideoiden ja keksintöjen lisäksi. Löytyyhän meiltä toki sellaisia esimerkkejä tästäkin ajasta Pure Waste Textiles kierrättää tekstiiliteollisuuden ylijäämiä ilman vettä uusiksi tuotteiksi ja Hakolan huonekalu uudisti koko liiketoimintansa tuote- ja palvelumuotoilun avulla ja käänsi liiketoimintansa suunnan pienessä hetkessä hurjaan nousuun. Upea Nikari tekee tinkimättömällä taidolla maailman kauneimpia kalusteita, Naava puhdistaa sisäilmaa jo ympäri maailmaa viherseinillään, sekä Lunette on kuukautiskupillaan lähes yksin tuumin ratkaissut jätevuoria kerryttävän kuukautissuojaongelman.

Listaa voisi jatkaa pitkäänkin, mutta silti design-teollisuus Suomessa laahaa pitkällä naapuriemme jäljessä, niin liikevaihdoltaan kuin tunnettuudeltaan. Montaa suomalaista ei löydy maailman merkittävimpien nykymuotoilijoiden listoilta tai kovin usealla kotimaisella muotoilualan yrityksellä ei ole globaalia merkittävyyttä tai kilpailukykyä. Ja jos on, niin monet niistäkin on myyty ulkomaille. Edes menestyjiin ei lähdetä täällä panostamaan tarpeeksi, eikä suuruudesta, saatikka markkinajohtajuudesta uskalleta edes haaveilla.

Mitä siis Alvar, Armi ja Kaj suunnittelisivat nyt vuonna 2017, ja kukahan heidät kiidättäisi huipulle?

 

 

Tanja Sipilä
CEO/CCO
World of TRE Oy Ltd

 

PS. KIITOS!!

Yksi vuosi on loputtoman pitkä ja toisaalta pelkkä hujaus – 365 päivää, 12 kuukautta, neljä vuodenaikaa, paljon juhlapäiviä ja tapahtumia. Välillä sataa ja toisena hetkenä paistaa kirjaimellisesti ja myös symbolisesti. Yrittäminen on jännittävää siinä mielessä, että sitä on pakko uskoa omaan visioon lähes sokeasti, mutta samalla epävarmuus selviämisestä ja jatkuvuudesta on ajoittain jopa musertava. Itselleni se on kuitenkin se ainoa tapa elää ja hengittää.

Nyt olen vain kiitollinen siitä kaikesta mitä olemme saaneet aikaan TREssä vuoden sisällä. Ilman mielettömän omistautunutta ja taitavaa tiimiä, mahtavia asiakkaita, kiinnostavia yhteistyökumppaneita, mediaa ja muita omistajia, tämä kaikki ei olisi mahdollista. Yksin istuisin vielä kotona unelmoimassa.

Rohkeat sijoittajat ja laajat verkostot mahdollistavat nopean kansainvälisen kasvun. Nyt haaveilen siitä, että vuoden päästä TRE on vähintään tuplannut liikevaihtonsa. Toimimme globaalisti niin Euroopassa, Aasiassa kuin Yhdysvalloissa. Alustamme toimii monipuolisena mediana, jolla on globaalisti kantava ääni puhua niistä asioista, jotka ovat meille tärkeitä: maailman parantaminen, tasa-arvo, onnellisuus, reilu meininki, kestävä kehitys, inspiraatio, sekä hyvä suunnittelu ja laatu.

Syteen tai saveen!