Matto, joka muuttaa maailmaa

Voisitko odottaa unelmiesi maton saapumista kotiisi useamman kuukauden? Sera Helsingin matot valmistetaan käsityönä tilauksesta Etiopiassa, joten omaa mattoa joutuu odottelemaan kahdesta kolmeen kuukauteen. Mutta näiden mattojen kohdalla vanha sanonta “hyvää kannattaa odottaa” pitää paikkansa.

 

Sera Helsinki syntyi halusta auttaa. Yrityksen perustajat Anna Suoheimo ja Hanna Puharinen tuntevat toisensa jo ajoilta, jolloin he opiskelivat yhdessä Aalto-yliopistossa. Vuonna 2010 Suoheimo muutti Afrikkaan. Ensin hän asui Tansaniassa, ja sitten viisi vuotta Etiopiassa.

“Vasta Etiopiassa kurjuus iski kasvoille. Naisten asema on siellä todella huono, ja vammaisten vielä huonompi”, Suoheimo sanoo.

 

Yksi matto tuo työtä kuukaudeksi viidelle


Suoheimo ja Puharinen näkivät mahdollisuuden vaikuttaa ja päättivät tarttua toimeen. Sera Helsingin avulla he voimaannuttavat kaikista haavoittuvaisimpia etiopialaisia ryhmiä, kuten vammaisia ja yksinhuoltajaäitejä.

“Maailmassa joka viides äärimmäisen köyhä on vammainen ja Suomessakin kahdesta neljään prosenttia vammaisista työllistyy. Ulkomailla vammaisilla on usein vielä sellainen stigma, että he ovat paholaisen riivaamia tai muuta sellaista, mikä vaikeuttaa elämää ja töiden saamista. Me haluamme, että he saavat ammattiylpeyden ja voivat tehdä töitä”, Suoheimo kertoo.

Sera Helsinki kouluttaa yhdessä Kalle Könkkölän perustaman suomalaisen Abilis-järjestön kanssa luku- ja kirjoitustaidottomia naisia ja vammaisia valmistamaan lankaa ja kutomaan mattoja, sekä samalla peruselämäntaitoja. Työstä Sera Helsinki maksaa heille vähintään kaksi kertaa enemmän normaaliin verrattuna.

Suurin osa Sera Helsingin mattoja kutovista artesaaneista on sokeita.

Sera Helsinki työllistää yli 100 matonkutojaa Etiopian pääkaupungissa Addis Adebassa ja lisäksi useampi sata naista valmistaa käsin villalankaa Sera Helsingin mattoihin Etiopian maaseudulla. Yhden maton valmistaminen työllistää kuukaudeksi viisi ihmistä. Yrityksen onnistumisista kertoo esimerkiksi Asnakech Daban tarina. Sera Helsingin mattomalleja Addis Abebassa johtava Daba on kahden tyttären yksinhuoltajaäiti. Aikaisemmin naisia riistävällä kutomolla työskennellyt Daba on solminut koko elämänsä mattoja. Suoheimo huomasi Daban lahjakkuuden, ja hänen ansiostaan Sera Helsinki pystyy tuottamaan aivan uudenlaisia mattoja. Sera Helsingillä työskentely puolestaan mahdollistaa Daban molempien tyttöjen yliopisto-opiskelut, mikä ei aikaisemmin ollut mahdollista.

 

Perinteisillä menetelmillä valmistettu ekologinen matto kestää vuosikymmeniä


Yhdistämällä suomalaisen suunnittelun ja designin satoja vuosia vanhoihin etiopialaisiin käsityöperinteisiin syntyy ekologisia ja laadukkaita mattoja. Lampaanvillasta valmistetuissa matoissa ei ole käytetty homeenesto- tai väriaineita, joten ne voivat sopia allergisellekin. Yleensä kemikaalit ovat niitä, jotka aiheuttavat allergiaa.  

“Oma äitini on allerginen villalle, mutta hänellä on näitä mattoja kotona”, Suoheimo sanoo.

Lampaanvilla hylkii likaa ja puhdistaa itse itseään. Matolle tippuneet liat voi puhdistaa imeyttämällä tai harjaamalla.

Matoissa käytetty villa pestään perinteisellä etiopialaisella menetelmällä – kiehuvalla vedellä ja saippualla. Luonnollisen prosessin ansiosta villa hylkii likaa ja pysyy puhtaana.

“Olen testannut pasta bologneset ja mustikat matolla, ja kaikki saa siitä pois”, Suoheimo nauraa.

Kutomalla ja solmimalla käsin valmistetut matot ovat hintansa arvoisia, sillä ne kestävät sukupolvelta toiselle.

 

Sera Helsingin uusin Saaristo-mattomallisto on Anna Pirkolan suunnittelema. Lue lisää mallistosta täältä.

 

 

Teksti: Vilma Heimonen
Kuvat ja videot: Sera Helsinki