Karhun lenkkarit tulivat juoksuradoilta kaduille

Monille suomalaisille rakkaalla urheiluvaatemerkki Karhulla on pitkä ja värikäs historia. Suomalaisen merkin juuret ovat urheilussa ja Karhun kengät ovatkin olleet monien suomalaisten urheilijoiden, kuten Paavo Nurmen, suosikkeja. Myös Presidentti Urho Kekkonen käytti Karhun kenkiä. Vuonna 1916 perustettu Karhu on edelleen trendikäs: viime talvena Karhut bongattiin Kanye Westin jalassa.

 

Tanja, muotoilija Timo Salli, Enrico Arese ja muotoilija Ville Kokkonen Milanossa.

Jokin aika sitten TREn toimitusjohtaja ja perustaja Tanja vieraili Milanossa. Kahvilassa viereisessä pöydässä istunut mies kehui Tanjan lenkkareita, jotka olivat Karhun Albatrossit. Kävi ilmi, että mies oli Enrico Arese, Aresen perheyrityksestä, joka on omistanut Karhun vuodesta 2014 lähtien. Enrico näytti Tanjalle videon, jossa hänen isänsä Francesco harjoittelee Turussa 70-luvulla sen ajan parhaimpien suomalaisten juoksijoiden kanssa. Francesco on entinen keskimatkan juoksija, ja vuoteen 2013 asti hän työskenteli ASICS Italian hallituksen puheenjohtajana. Francescon toinen poika, Emanuele Arese, on Karhun operatiivinen johtaja. Yritys sijaitsee nykyään Amsterdamissa.

Juttelimme Karhun lifestyle-johtajan Remko Nouwsin kanssa siitä, kuinka Karhu päätyi italialaisten omistukseen ja minne yritys on matkalla.

Vilma / TRE: Kuinka Aresen perhe kiinnostui Karhusta? Miksi he halusivat ostaa pienen suomalaisen merkin?

Remko: Tämä on kiinnostava tarina, mutta aika pitkä. Toivottavasti ei haittaa, jos kerron sen. Minusta tarina on tärkeä.

 

V: Kuulostaa kiinnostavalta, jatka vaan.

R: Viimeinen suomalainen omistaja myi brändin hollantilaiselle Huub Valkenburgille. Karhu oli todella suosittu brändi Hollannissa 70- ja 80-luvuilla. Se oli yhtä arvostettu kuin Adidas tai Puma. Huub oli Karhun suuri fani ja näki sen potentiaalin. Kelataanpa hieman eteenpäin ja kerron kuinka Aresen perheestä tuli Karhun osaomistajia.

Työskentelin aikaisemmin ASICS Euroopalla Emanuele Aresen kanssa. Hän on Francesco Aresen, ASICS Italian entisen omistajan, poika. Sen lisäksi, että olimme työtiimi, meistä tuli hyviä ystäviä. Emanuele kiinnostui Karhusta, koska olin aina hyvin intohimoinen brändiä kohtaan. Tunsin brändin historian hyvin. Hyvä suomalainen ystäväni työskenteli Karhulle, joten näytin Emanuelelle brändin Berliinissä Bread & Butter -messuilla.

 

V: Miten siinä sitten kävi?

R: Emanuele piti Karhusta paljon, mutta ei ollut tietoinen brändin legendaarisesta asemasta. Kotona hän kertoi isälleen Karhusta, joka kiinnostui heti. Hän on entinen urheilija, joka voitti yleisurheilun 1500 metrin Euroopan mestaruuden Helsingissä vuonna 1971. Herra Aresella oli tapana harjoitella 70-luvulla kesäisin Suomessa yhdessä Suomen parhaiden juoksijoiden kanssa, joten hän tunsi brändin hyvin.

 

V: Mitä sitten tapahtui?

R: Vuonna 2013 herra Arese siirtyi pois ASICSin palveluksesta. Hän kaipasi uutta seikkailua, josta tuli vuotta myöhemmin Karhu. Lyhyesti sanottuna, viime kädessä minä yhdistin Aresen perheen Karhuun, heistä tuli yrityksen osaomistajia ja he pyysivät minua mukaan. On todella erityistä saada rakentaa uudelleen niin mahtavaa brändiä intohimoisten ihmisten kanssa, joilla kaikilla on heidän oma Karhuun liittyvä historiansa.

V: Mitkä sitten ovat Karhun parhaiten myyvät maat?

R: Suomi on meille todella tärkeä, koska se on Karhun kotimaa. Suomen lisäksi Karhu on suosittu Japanissa, jota seuraavat Italia, Ranska ja Hollanti. Mutta täytyy sanoa, että meillä menee yleisestikin hyvin. Yhdysvalloissa meidät löytää myös johtavista tavarataloista ja konseptikaupoista, kuten Barneysiltä ja Dover Street Marketilta. Olemme siitä todella ylpeitä.

 

V: Niinpä, enää lenkkarit eivät ole vain juoksuratoja varten. Missä Karhun lenkkarit valmistetaan?

R: Karhun lenkkarit valmistetaan eri maissa. Tällä hetkellä lenkkarit valmistetaan Kiinassa ja Vietnamissa ja tutkimme myös Eurooppalaisia valmistajia tulevaisuutta ajatellen. Mutta on tarpeellista tietää, että tärkeintä ei ole missä maassa tuotteet valmistetaan, vaan missä tehtaissa tuotteet valmistetaan. Joka paikasta löytyy sekä hyviä että huonoja tehtaita, ja me pyrimme varmistamaan että meidän tehtaamme ovat niitä hyviä.

 

V: Olet oikeassa. Mitkä Karhun tulevaisuuden suunnitelmat ovat?

R: Tavoitteemme on tehdä kauniita tuotteita, saada kansainvälistä tunnustusta ja työskennellä mahtavien jälleenmyyjien kanssa ympäri maailman. Sellaisten, jotka haluavat kasvaa meidän kanssa ja turvata Karhun seuraavat 100 vuotta urheilumerkkinä.

V: Aiotteko edelleen vaalia Karhun suomalaista alkuperää?

R: Varmasti vaalimme Karhun suomalaista alkuperää! Suomi virtaa Karhun suonissa. Maailma ei tunne Karhua kuten suomalaiset, joten brändin kautta opetamme sneaker-faneja ympäri maailman myös Suomesta.

 

V: Ja kuinka te teette sen?

R: Joka sesonki tuotteistamme löytyy viittauksia asioihin, joista Suomi on tunnettu. Esimerkiksi luontoon, designiin ja urheiluhistoriaan. Viime vuonna juhlimme 100-vuotisjuhlavuottamme yhdessä Turun Paavo Nurmi Gamesin kanssa. Kunnioitimme Paavo Nurmea antamalla hänelle oman kengän, Synchron Classicin. Paavo hallitsee edelleen yleisurheilun Olympialaisten mitaliennätystä jättäen Usain Boltin taakseen. Hänellä oli tapana juosta Karhun kengissä.

 

V: Paavo, meidän kansallissankarimme. Aivan kuten Karhukin. Kiitos Remko ajastasi, oli kiva jutella kanssasi.

Tiesitkö, että..

  • Karhu valmisti välineitä, kuten kiekkoja ja keihäitä, Olympialaisiin 1900-luvun alkupuoliskolla. 
  • Karhu oli ensimmäinen urheilumerkki, jolla oli patentti Air Cushion -teknologiaan (1976). 
  • Alkuaikoina Karhu tunnettiin kolmiraitaisista kengistään, mutta yritys myi kolmiraita-tuotemerkkinsä Adidakselle 50-luvulla. Tarinan mukaan hintana oli kaksi pulloa hyvää viskiä ja noin 1600 euroa.

 

Karhun tennarit myynnissä TREn myymälässä Mikonkatu 6, Helsinki ja verkkokaupasta www.worldoftre.com

You can read the same story in English here.

 

 

Teksti: Vilma Heimonen

Kuvat: Karhu, Runnerwally for Karhu, Justine Leenarts for Karhu