Rekisteröidy Kirjaudu sisään

Kansallismuseo Collection nyt myynnissä TREn myymälässä!

Viisi suomalaista huippusuunnittelijaa inspiroituivat Kansallismuseosta ja historiasta: tuloksena syntyi Kansallismuseon oma mallisto, Kansallismuseo Collection, jonka tuotteet ovat uudelleentulkintoja historiallisista esineistä.
Saimme myyntiin rajatun erän kauniita ja käytännöllisiä asioita Suomalaisilta huippusuunnittelijoilta. Johanna GullichsenMari IsopahkalaKatriina NuutinenJulia Männistö, Saija Halko ja ensæmble duon Alisa Närvänen ja Elina Peltonen ovat inspiroituneet suomalaisesta kansanperinteestä, Kansallimuseon näyttelyistä ja kokoelmista. Suomalais-ugrilaiset kansantraditiot muuttuivat muistikirjaksi ja mukana on myös uudelleentulkinta tuohikontista ja sormus, jossa timantin paikalla kimaltaa jotain meille suomalaisille paljon tärkeämpää: kappale poron turkkia.

Halusimme luoda ainutlaatuisen malliston, joka hakee inspiraation rikkaasta historiastamme. Mallistomme on saatavilla  Kansallismuseon museokaupasta ja TREn myymälästä ja jokaisen tuotteen tarina linkittyy kulttuuriperintöömme. Tarkoituksemme on laajentaa mallistoa jatkossa uusilla tuotteilla”, kertoo Jonna Heliskoski, Kansallismuseon markkinointijohtaja.


 

AINIO-kynttilänjalka alk. 39€

Saija Halko

saijahalko.com

AINIO-kynttilänjalkasarja on tutkielma Kansallismuseon upeista esihistoriallisista kivityökaluista. Kynttilänjaloissa toistuvat erilaisten jauhinkivien ja hakkujen veistokselliset muodot sekä kivimäinen, elävä pinta. ”Halusin luoda kynttilänjalkasarjan, joka viittaa selkeästi museon esihistorialliseen kokoelmaan ja jossa kivityökalujen primitiivinen muotokieli saa uuden modernin tulkinnan”, Saija Halko kertoo.

Sarjan käsin valmistetut keraamiset kynttilänjalat muodostavat yhdessä mielenkiintoisen kokonaisuuden, mutta jokainen esine toimii hyvin myös erikseen. Malleja on kolme ja saatavilla on eri sävyjä.

Saija Halko on keramiikkaan ja lasiin erikoistunut muotoilija, joka on valmistunut taiteen kandidaatiksi Aalto-yliopistosta ja suorittaa tällä hetkellä siellä maisterin opintojaan. Hän on yksi kiinnostavimpia suomalaisia nuoria kykyjä, jonka töitä on ollut esillä kotimaisissa ja kansainvälisissä näyttelyissä mm. Milanossa ja Etelä-Koreassa. Halon tyylissä hiljainen ja yksinkertainen muotokieli yhdistyy korkealaatuisiin materiaaleihin ja käsityötaitoon.

 

Ahti-kukkaro 35€
Johanna Gullichsen
www.johannagullichsen.fi


Johanna Gullichsenin suunnitteleman kukkaron Nereus kuosi on tänä vuonna 20-vuotisjuhlavuottaan juhlivasta Normandie mallistosta. Metsänvihreä väri on valittu erityisesti Kansallismuseota varten ja nahka ja metallisomisteet tekevät siitä sopivan vaikka kesän juhliin. “Vetoketjussa on jotain samaa kuin saamelaisten koruissa, joista pidän kovasti,” Gullichsen kertoo.
 
Johanna Gullichsen on uudistanut kudottujen kankaiden maailman ja tuonut skandinaavisen tekstiiliperinteen tähän päivään. Gullichsenin kankaita myydään yli 20 maassa. Ne on suunniteltu pitkäaikaiseen käyttöön, ja valmistettu huolella parhaista materiaaleista.
Viima-sormus 139€
Mari Isopahkala
www.mariisopahkala.fi


Mari Isopahkalan hopeasormuksessa on timantin paikalla kappale poron karvaa.
“Halusin nostaa tämän uskomattoman hienon materiaalin arvostusta ja kunnioitusta. Poro on myyttinen olento joka kestää kovia sääolosuhteita ja mahdollisti saamelaisten asumisen ja elämisen Lapissa. Se on merkittävä osa suomalaista ja saamelaista kulttuuria,” Isopahkala toteaa. Vaikka koipikarva on nahan kestävimpiä osia se jää usein ylijäämätuotteeksi porontaljojen jalostuksessa. Sormuksen hopeaosa valmistetaan sarjatuotantona, mutta jokainen turkinpala valitaan ja työstetään käsin tehden jokaisesta sormuksesta uniikin.

Mari Isopahkala on palkittu muotoilija, joka on viimeaikoina työskennellyt paljon lasin, puun ja valaisimien parissa. Isopahkalan tunnetuimmat työt kansainvälisesti ovat “Winter Pearl” ja “Suma” korumallistot Lapponialle sekä “Konkkaronkka” sarja Marimekolle.
Muistikirja 29€
ensæmble
www.ensaemble.com

 
ensæmblen muistikirjassa kuljetaan aikamatka suomalais-venäläisen duon töistä suomalais- ugrilaisiin kansanmenoihin, kokoontumisiin, arjen ja juhlan toimiin. Kirja on kokoelma vanhoja historiallisia arkistokuvia ja ensæmblen omia kuvia. “Löysimme yllätykseksemme paljon samankaltaisia tilanteita, asioita ja paikkoja historiallisista kuvista kuin mitä omissa töissämme oli ollut,” kertoo suunnittelija Alisa Närvänen. Närvänen toivoo, että ihmiset käyttäisivät rohkeasti kirjaa ja täyttäisivät sen omilla muistiinpanoilla tai luonnoksillaan luoden siihen kolmannen ulottuvuuden
 
ensæmble on tunnettu kokeellisuudestaan ja monialaisuudestaan muodin alalla ja sen toiminta on alusta alkaen sijoittunut taiteen ja muodin rajapinnalle. Työskentelyä on määrittänyt kiinnostus vaatteen ja pukeutumisen esittämisen tapoihin, joissa totuttujen ideaalien sijaan esitetään vaatteisiin liittyviä pohdintoja ja luodaan kehollisuudesta nousevia kokemuksia erityisesti performanssin keinoin.
 

Kirmukarmu-huivi

Mannisto

www.mannisto.co

 

Kirmukarmu-huivin nimi on peräisin Vesilahdella sijaitsevasta muinaislöytöpaikasta, josta löytyneet kyyristelevää eläintä esittävät miekan kahvat ovat myös yksi huivin kuva-aiheista. Kirmukarmu oli myös myyttinen hämäläinen sotapäällikkö jonka kerrotaan eläneen 1200-luvulla. Muita huivin aiheita ovat erilaiset koruaiheet sekä Suomen tunnetuin kiviesine, hirvenpäänuija. “Kaikki valitut esineet edustavat aikansa muotokieltä, mielestäni suomalainen muotoilu oli jo tuolloin pelkistettyä ja omaleimaista” sanoo Männistö. Huivit on painettu silkkipainotekniikalla joka sopii hyvin esihistorialliseen tunnelmaan käsityömäisen ja uniikin painojäljen ansiosta.

Julia Männistö valmistui 2014 Lontoossa Central Saint Martins -yliopistossa maisteriksi. Pian valmistumisensa jälkeen hän perusti Mannisto-vaatemerkin. Nuoresta iästä huolimatta omaperäinen brändi on ollut kovassa nosteessa ja menestynyt monissa kansainvälisissä kilpailuissa.

 

Aarni-reppu 135€
Katriina Nuutinen
www.katriinanuutinen.fi


Aarni-reppu on on moderni tulkinta suomalaisesta tuohikontista. Vaikka se on tehty korkista se on käytettävyydeltään ja ominaisuudeltaan samantyyppinen kuin tuohi, luonnostaan vettä ja likaa hylkivä sekä kevyt kantaa. Suunnittelija Katriina Nuutinen toivoo että reppu kulkisi arkikäytössä, vaikka  käsilaukun sijaan. Jokaisen Aarni-repun myynnistä menee pohjoiskarjalaisten nuorten mielenterveystyölle viisi euroa.

Katriina Nuutinen on sukupolvensa kiinnostavimpia suomalaisia suunnittelijoita. Lasimuotoilun lisäksi Nuutinen tunnetaan hyvin myös valaisimistaan. Joensuussa asuva, palkittu muotoilija on tähdännyt alusta alkaen kansainvälisyyteen. Nykyään hän tekee yhteistyötä mm. Ligne Rosetin ja Klongin kanssa. Vahva materiaalintaju yhdistää Katriina Nuutisesta tuotantoa. Hänen suunnittelemansa tuotteet ovat samanaikaisesti herkkiä ja voimakkaita.
Mallisto on tehty yhteistyössä Helsinki New -hankkeen ja Juni Communication & Productionin kanssa.
Tervetuloa ostoksille myymälään!
TRE
Mikonkatu 6, Helsinki
Takaisin TRE Editiin