Hoito-ohjeet: Tee nahkatuotteiden hoidosta rituaali
Eväkäs avaimenperä 45 €. Kuula + Jylhä Paper reppu 429 €. MOIMOI Marilin ämpärilaukku alk. 259 €. Lovia Aura olkalaukku 390 €. Stella Soomlais Capital of Plenty lompakko-clutch 175 €. Terhi Pölkki Emil sandaalit 265 €.

 

 

 

Nahkatuotteiden usein sanotaan vain paranevan vanhetessaan. Mutta mitä tehdä, jos uusi laukku naarmuuntuu heti? Katso tästä ammattilaisten nahanhoitovinkit. 

 

Stella Soomlais: Pienet naarmut voi tasoittaa hieromalla villa- tai puuvillakankaalla

Stella Soomlais Go to the Library reppu 450 €

 

“Nahkalaukkua ei pitäisi täyttää niin täyteen, että sisällä olevat tavarat alkavat muuttaa laukun muotoa. Jos nahka venyy, ‘uuden’ muodon pois saaminen on vaikeaa. Laukkua ei myöskään pitäisi heitellä lattialle tai maahan, koska se voi saada aikaan syviä naarmuja, jotka on vaikea saada pois. Vähäiset naarmut voi tasoittaa hieromalla nahkaa villa- tai puuvillakankaalla. Jos nahkatuote tahriintuu, koko laukku pitäisi puhdistaa pyöreällä liikkeellä. Muutoin tahra saattaa vain kasvaa suuremmaksi. Jos tuote on pahasti tahriintunut, suosittelen viemään sen ammattilaiselle puhdistettavaksi. Jos laukku kastuu, sitä ei pitäisi kuivata ylimääräisen lämmön avulla. Apuna voi käyttää imukykyistä paperia ja tuotteen pitäisi antaa kuivua hiljalleen. Sanomalehtipaperi voi kuitenkin jättää tahroja nahkatuotteeseen. Usein ihmiset ajattelevat, että jos nahka naarmuuntuu helposti, se on huonolaatuista. Yleensä asia on kuitenkin toisinpäin. Jos nahka ei ikäänny millään tavalla, se on pinnoitettu tai sen pinta on poistettu. Silloin materiaali ei myöskään reagoi sille luonnollisella tavalla.”

– Suunnittelija Stella Soomlais. Stella Soomlaisin tuotteet valmistetaan Virossa.

 

Etsitkö työkäyttöön sopivaa nahkalaukkua? Katso kaikki Stella Soomlaisin tuotteet täältä.

  

Kuula + Jylhä: Nupukista voi poistaa tahroja nupukkikumilla

Kuula + Jylhä While Mini laukku 179 €

 

“Meillä on kaikille nahkalaaduille erilaiset hoito-ohjeet. Pintanahasta tulisi pyyhkiä liat pois hieman kostealla liinalla ja hoitaa eli rasvata säännöllisesti. Hoitamiseen voi käyttää esimerkiksi luonnonmukaista mehiläisvahaa. Myös pintanahassa olevat kevyet naarmut saa pois mehiläisvahan avulla. Nupukkituotteille suosittelen nupukin hoitosuihketta. Se luo nahalle suojaavan pinnan, jolloin nahka pysyy paremmin puhtaana. Jos nupukki sattuu likaantumaan, on olemassa nupukkikumeja, joilla likaa voi raaputella pois.”

– Kuula + Jylhän suunnittelija Essi Kuula. Kuula + Jylhän tuotteet valmistetaan Suomessa ja Virossa. 

 

Kaipaatko kaunista laukkua, joka on kuin veistos? Katso Kuula + Jylhän tuotteet täältä.

 

MOIMOI: Kasviparkittu nahka tarvitsee kosteutusta

MOIMOI Koko 3-in-1 laukku 379 €

 

“Koska tuotteemme on valmistettu kasviparkitusta nahasta ja nahka on niin luonnollisessa tilassa, sen kosteuttaminen on tärkeää. Luonnolliset ainesosat, kuten mehiläisvaha tai aloe vera ovat hyviä nahalle. Suosittelemme käyttämään meidän laukkuihin säännöllisesti nahkavahaa. Laukku kannattaa vahata jo uutena, sillä se estää nahkaa naarmuuntumasta. Anna nahan pintaan levitetyn vahan imeytyä muutama tunti, ja pyyhi sitten ylimääräinen vaha pois pehmeällä kankaalla. Pidä laukku puhtaana sekä sisältä että ulkoa, ja säilytä laukku sen omassa dustbag-suojapussissa.”

– MOIMOIn suunnittelija Raquel Alonso Miranda. MOIMOIn tuotteet valmistetaan Espanjassa ja Suomessa.

 

Lisää MOIMOIn ajattomia nahkalaukkuja löydät täältä.

 

Terhi Pölkki: Älä käytä nahkakenkiä sadesäällä ja suojaa talvikengät kosteussuojasuihkeella

Terhi Pölkki Emil sandaalit 265 €

 

“Kengissäni on käytetty paljon erivärisiä nahkoja ja värittömällä tuotteella pystyy hoitamaan kaikki kengät. Siksi suosittelen kengilleni väritöntä Perfect gel -hoitotuotetta. Talvikengille suosittelen kosteussuojasuihkeita, jotka pidentävät käyttöikää. Kesäkengät eivät mielestäni välttämättä tarvitse kosteussuojasuihketta, koska pääsääntöisesti nahkakenkiä ei kannata laittaa vesisateeseen. Myös mehiläisvahaa voi käyttää nahkan kiillottamiseen, pehmittämiseen ja hoitamiseen. Jos ei ole tarkoitus pehmentää nahkaa, mehiläisvahan käyttö kannattaa jättää vähemmälle.”

– Suunnittelija Terhi Pölkki. Terhi Pölkin kengät valmistetaan Portugalissa.

 

Katso kaikki Terhi Pölkin laukut ja kengät täältä.

    

Lovia: Varastoitaessa säilytä laukut niiden suojapusseissa

Lovia Kaski kantokassi 570 €

 

“Tärkeintä on pyyhkiä liat ja pölyt silloin tällöin kostealla ja pehmeällä kangasrätillä. Käytössä olleita tuotteitamme voi hoitaa erilaisilla laadukkailla nahanhoitotuotteilla nahkan laadusta riippuen. Esimerkiksi jos huonekaluteollisuuden ylijäämänahkasta valmistettuun tuotteeseen tulee naarmuja, sävyttävällä nahanhoitoöljyllä voi peittää ne. Itse tykkään käyttää hoitamiseen myös mehiläisvahaa, joka tummentaa nahkaa. Se on lisäksi ekologista ja antaa hyvän kosteussuojan. Uutena tuotteemme eivät juurikaan kaipaa hoitoaineita, mutta kalannahkaisiin tuotteisiin suosittelemme laittamaan kosteussuojasuihketta. Pääosa tuotteistamme on valmistettu sohvien ylijäämänahkasta ja hirvennahasta, joissa on molemmissa valmiiksi hyvät pintakäsittelyt. Varastoitaessa laukut kannattaa säilyttää niiden dust bag -suojapusseissa, auringonvalolta suojattuna.”

– Lovian suunnittelija Outi Korpilaakso. Lovian laukut valmistetaan Italiassa.

 

Lisää Lovian kierrätys- ja ylijäämämateriaaleista valmistettuja laukkuja löydät täältä.

 

Eväkäs: Kalannahka hylkii luonnostaan likaa

Eväkäs pussi alk. 95 €. Saatavilla TREn myymälästä Mikonkadulta.

 

“Kasviparkittu kalannahka kestää käyttöä samalla tavalla kuin muutkin nahkatuotteet. Se on jopa ilman suoja-aineita pitkäikäinen materiaali, sillä kokemuksemme mukaan kalannahka hylkii luonnostaan hyvin likaa. Tuotteissamme on käytetty myös vaaleaa kasviparkittua lehmännahkaa. Sen suosittelemme suojaamaan lialta ja kosteudelta värittömällä nahkavoiteella. Vaalean kasviparkitun nahan sävy tummenee asteittain käytössä. Ajan mukanaan tuoma patina onkin yksi nahkatuotteen parhaista puolista ja tekee tuotteesta ainutlaatuisen.”

– Eväkkään suunnittelijat Krista Nieminen ja Laura Könönen. Eväkkään tuotteet valmistetaan Suomessa.

 

Tunnetko eri nahkalaatujen ja parkitsemistapojen erot?

Nahkojen kestävyys ja tarkemmat hoito-ohjeet vaihtelevat nahkalaadun mukaan. Nupukki ja mokka ovat pintanahkaa herkempiä likaantumaan. Nupukki on pintanahkaa, jonka pinta on hiottu karheaksi, kun taas mokka on pintanahan sisäpinta. Suurin osa nahkatuotteista on kromiparkittuja, mutta luonnollisempi menetelmä on kasviparkitseminen. Kasviparkitsemisessa ei käytetä kromia tai muita raskasmetalleja, vaan myrkyttömiä kasviperäisiä aineita. Parkitseminen lisää nahan säilyvyyttä ja värjää nahkaa. Kasviparkitut tuotteet kuluvat luonnollisesti ja ikääntyvät kauniisti. 

 

Lisää upeita nahkatuotteita ja ideoita niiden yhdistämiseen eri asuihin löydät täältä.

 

Laadukas nahkatuote on hyvä lisä täydelliseen vaatekaappiin. Muita vinkkejä täydellisen vaatekaapin rakentamiseen löydät täältä.

 

Teksti: Vilma Heimonen

Kuvat: Valmistajat