Rekisteröidy Kirjaudu sisään

Hoito-ohjeet: Hoida neuletta kuin ihoasi – säännöllisesti ja huolellisesti

Onko lempineuleesi nyppyyntynyt, kaatuiko aamukahvi rinnuksille tai kutistuiko neule pesukoneessa liian pieneksi? Huippulaadukkaista kashmirneuleistaan tunnetun Arelan pääsuunnittelija Anni Arela antoi meille vinkkejä neuleiden hoitamiseen. Näillä ohjeilla pidät neuleesi siisteinä ja käyttökelpoisina pidempään!

 


Anni Arela

 

Vilma / TRE: Kuinka neuletta pitää hoitaa?

Anni: Neuletta tulisi hoitaa kuin ihoa, säännöllisesti ja huolellisesti – silloin se säilyy vuosia laadukkaana ja kauniina. Neuletta ei tarvitse pestä usein – tuuletus riittää. Villa on älykkäimpiä olemassa olevia materiaaleja. Tuuletettaessa se puhdistaa itse itseään. Samoin sateen sattuessa se sulkee suomunsa ja estää veden pääsyn läpi. Hikoillessa villa siirtää hien ihosta itsensä kautta ulos, jolloin ei tule kylmä vaikka olisi hikoillut. Hiki ei myöskään jää villaan. Vaikka esimerkiksi kashmir on ohuehkoa ja tuuli menee esimerkiksi hupusta läpi, tuottaa villa samalla lämpöä.

 

 

V: Vaikuttaako villalaatu neuleen hoitoon?

A: Villan laatu vaikuttaa huollettavuuteen merkittävästi. Puhdas villa, johon ei ole sekoitettu muita kuituja, kestää hoitoa hyvin. Pehmeä kashmir on helpompi huoltaa kuin hieman karheampi lampaanvilla.

 

V: Voiko neuleen pestä pesukoneessa?

A: Se riippuu neuleen laadusta. Arelan kashmir- ja merinoneuleet voi pestä pesukoneessa villanpesuohjelmalla, nurinpäin käännettynä, pesupussissa ja laadukkaalla kashmirille sopivalla pesuaineella. Neuleet tulisi kuivata kuivaustelineen päällä tasossa. Käsinpesussa on tärkeää, että kosteaa neuletta ei venyttele.

 

 

V: Jos neule tahriintuu esimerkiksi viinistä tai kahvista, kuinka tahran voi yrittää poistaa?

A: Tahrat saa pois loistavasti, jos niihin reagoi heti. Esimerkiksi kashmirlangassa on luontaista rasvaa, eikä viini tai kahvi imeydy heti syvälle langan sisään. Tahrat saa pois painelemalla tahraa kostealla liinalla niin kauan että tahra on haihtunut. Jos tämä ei auta, tahralle voi hieroa esimerkiksi Arelan neuleenpesuainetta ja pestä neuleen. Villalaatu vaikuttaa siihen, kuinka helposti tahrat puhdistuvat. Kashmirista saa yleensä tahrat pois paremmin ja helpommin kuin lampaanvillasta.


Kashmirkampa 10 €

 

V: Mitä nyppyyntyneelle neuleelle voi tehdä?

A: Nypyt kammataan pois villakammalla ja neule höyrytetään. Nyppyyntyminen vähenee käytön myötä. Uusi neule nukkaa eniten, koska langanteossa mukaan jääneet lyhyet kuidunpätkät nousevat nukaksi neuleen pintaan. Kun nämä lyhyet kuidut kammataan pois ja jäljelle jäävät vain pitkät kuidut, ei neule juurikaan nukkaa. Pehmeä neule nukkaa kuitenkin aina, jos siihen osuu hankausta esimerkiksi laukusta.

 

 

V: Voiko kutistunutta tai venähtänyttä neuletta pelastaa?

A: Villa on muokkautuva materiaali. Venähtänyt kashmirneule palautuu pesussa alkuperäisiin mittoihinsa. Pesussa tiivistynyttä neuletta voi myös muotoilla eli kuositella silitysraudan höyryn lämmön ja kosteuden avulla alkuperäiseen kokoonsa. Jos neule on päässyt huopumaan pesussa, sille ei ole enää paljon tehtävissä. Huopuneen Arela-neuleen voi tuoda meille takaisin take back -kierrätysohjelmamme puitteissa, ja voimme käyttää materiaalin esimerkiksi kyynärpaikkoihin.

 

 

V: Mistä tunnistaa laadukkaan neuleen?

A: Laadukkaan neuleen tunnistaa siitä, että se on 100 % luonnonmateriaalia, sekä neuleen käsituntumasta ja tiiviydestä. Laadukas neule myös toistaa värejä kauniisti. Neuleet, jotka ovat 100 % kashmir- tai lampaanvillaa kestävät huoltoa hyvin. Neuleen ei kuulu nukkaantua kauttaaltaan, vaan niistä kohdista joihin kohdistuu hankausta.

 

V: Mitä hyötyä tekokuidusta on neuleissa? Paljonko tekokuituja voi olla, että neuleen laatu pysyy hyvänä?

A: Tekokuituja laitetaan neuleisiin useimmiten alentamaan hintaa tai ohuiden lankojen, kuten mohairin, kanssa tuomaan kestävyyttä. Tekokuidut ovat enemmän tarpeen villakangastakki- tai sukkamateriaaleissa, joissa ne lisäävät kestävyyttä. Laadukas neule on päällä miellyttävä ja hengittävä, siksi suosin itse 100 % luonnonkuituisia neuleita.

 


Alicia-merinovillamekko 270 €

 

V: Miten eri villalaadut eroavat toisistaan?

A: Villalaadut eroavat toisistaan pehmeydessä ja kestävyydessä. Esimerkiksi merinolampaiden villasta saadaan paksua ja karheaa lankaa sukkiin tai kalastajaneuleisiin sekä kuohkeaa ja pehmeää lankaa naisten neulepuseroiksi, mutta myös ohutta ja sileää lankaa, kuten Arelan merinoneuleissa käytetty Cashwool. Cashwool on 100 % superfine merinovillaa, jossa on kashmirin tuntuma. Kashmir on kashmirvuohen alusvillaa ja siksi erinomaisen kevyttä, lämmintä ja hengittävää, samoin kuin alpakan villa.

 

Lisää Arelan neuleita löydät TRE Storesta, Mikonkatu 6, Helsinki.

 

Kaipaavatko nahkalaukkusi tai -kenkäsi hoitoa? Katso nahanhoito-ohjeet täältä.

 

Teksti: Vilma Heimonen

Kuvat: Anni Arelan kuva Helsinki Design School / Jussi Särkilahti, mallistokuvat Arela

Takaisin TRE Editiin