Rekisteröidy Kirjaudu sisään

Asiantuntijan 10 vinkkiä parvekepuutarhan hoitoon

Onko parvekkeellasi kuumaa kuin saharassa vai onnistutko muuten vain tappamaan kaikki parvekekasvisi? Jos viherpeukalosi löytyy keskeltä kämmentä, nämä vinkit ovat juuri sinulle.

 

Olen siinä mielessä onnekas, että asunnossani on parveke. Aurinkoisina kesäpäivinä saatan viettää etelänpuoleisella parvekkeellani vaikka koko päivän. Syön parvekkeella aamupalaa auringon noustessa, istun päivän lukemassa lehtiä ja illan tullen katan illallisen parvekkeen pienelle pöydälle.


Kesä onkin parasta aikaa omasta parvekkeesta nauttimiseen. Erilaiset kasvit tekevät parvekkeesta viihtyisämmän ja eloisamman hetkessä. TREn ja Kekkilän toukokuisessa asiakasillassa puutarha-asiantuntija Mari Kaartokallio antoi vinkkejä siihen, kuinka parvekepuutarhan saa kukoistamaan.

 

 

1. Huolehdi paahteisen parvekkeen ilmanvaihdosta

Lasitetulla parvekkeella ilma ei vaihdu, kun ikkunat ovat kiinni. Kasvit saa menestymään paremmin, jos parveketta saa tuuletettua päivän aikana jättämällä esimerkiksi ikkunoita raolleen. Vaikka parvekkeen lämpötila ei nousisi päivän aikana korkeaksi, tuuletus tekee kasveille hyvää. Kasvien varret kasvavat vahvemmiksi, ja niiden vastustuskyky paranee.

 

2. Sijoita kasvit parvekkeen valoisimpiin kohtiin

On hyvä tutustua oman parvekkeen valo-olosuhteisiin, ja hyödyntää sen valoisimmat paikat sijoittamalla kasvit niihin. Keväällä kannattaa kuitenkin muistaa, että kasveille kehittyy UV-suoja ajan kanssa. Jos kasvin tuo talven jälkeen parvekkeelle, sitä kannattaa pitää aluksi muutama päivä varjossa.

 

3. Isoon ruukkuun mahtuu paljon vettä imevää multaa

Kasvit tulisi istuttaa hyvään multaan ja mahdollisimman isoihin ruukkuihin. Niin kasveilla on paljon multatilaa, eivätkä ne pääse kuivumaan yhtä nopeasti. Jos parveke on kuuma, kasveja voi kuitenkin joutua kastelemaan päivittäin. Kun kotoa sattuu olemaan poissa vaikka viikonlopun, kasvit kannattaa siirtää varjoon, ja pienet ruukut voi laittaa esimerkiksi vedellä täytettyyn isoon astiaan. Vesipullosta voi tuunata lomakastelijan tai käyttää valmiita kasteluvahteja.

 

 

4. Valitse kasveja, jotka sopivat parvekkeelle

Lasitettu parveke on kuin kasvihuone, jonka ansiosta kasvien kasvuaikaa voi jatkaa jopa parilla kuukaudella. Ilmanvaihdosta huolehtimisen lisäksi kasveiksi kannattaa valita lajeja, jotka sopisivat myös kasvihuoneeseen. Helppoja kasvatettavia ovat esimerkiksi perennat, köynnökset ja puut, mutta myös marjapensaat, pienet pajupuut ja saniaiset menestyvät parvekkeella hyvin. Kukista paahteiselle parvekkeelle sopivimpia ovat pelargoni ja tähtisilmä, ja hyötykasveista esimerkiksi tomaatti ja basilika nauttivat lämmöstä. Alkukeväästä herkimmät kasvit voi peittää öiden ajaksi kevyellä peitteellä. Jos ilmanvaihtokaan ei auta, ja parveke pysyy tukalan kuumana, kannattaa sinne valita esimerkiksi kaktuksia ja tyräkkejä. Niitä voi istuttaa vaikka useamman samaan ruukkuun ja tuoda talveksi sisälle.

 

5. Oman parvekkeen yrteistä nautit ympäri vuoden

Yrttejä voi ja kannattaa kasvattaa parvekkeella. Esimerkiksi lämmöstä nauttivaa basilikaa on jopa helpompi kasvattaa parvekkeella kuin sisällä. Yrteille kannattaa varata parvekkeen aurinkoisimmat paikat, ja kasteluveden mukana yrteille voi antaa laimeaa lannoitetta esimerkiksi viikon välein. Yrteistä tulee myös kunnolla satoa, kun esimerkiksi tomaateista saa usein vain maistelukappaleita. Kerää talteen yrttien tuottamaa satoa, sillä leikkaaminen tekee niille hyvää. Kesän aikana saat varastoitua yrttejä talveksi, kun kuivatat tai pakastat niitä.

 

6. Yrttejä voi kasvattaa myös kaupan ruukuista

Yrttejä ja salaattia voi kasvattaa myös kaupasta ostetuista valmiista ruukuista. Pitkälle jalostetuissa kaupan yrteissä on niin tiheät juuret, että ne on hyvä jakaa kahteen osaan, kahteen eri ruukkuun. Silloin yrttien juuret alkavat juurtumaan nopeammin ja yrtit sopeutuvat uuteen multaan nopeammin. Tärkeintä on istuttaa yrtit tarpeeksi isoihin ruukkuihin, jotta niihin mahtuu paljon vettä varastoivaa multaa.

 

 

7. Älä osta monivuotisia kasveja taimina

Jos parvekkeelle haluaa ostaa monivuotisia kasveja, on ne parempi ostaa isoina. Kasvien talvettamisen onnistumisesta ei voi koskaan olla aivan varma, koska toiset talvet ovat leudompia ja toiset kylmempiä. Asiaan kannattaakin suhtautua armollisesti. On vain plussaa, jos talvettaminen onnistuu!

 

8. Talvehtiva kasvi viihtyy kuivassa mullassa juuristo ja versot suojattuna

Tärkeintä talvettamisessa on juuriston ja versojen suojaaminen talvella. Tarkoitukseen sopii esimerkiksi sammal, jolla kasvin voi peittää. Kasvin ympärille voi myös kääriä esimerkiksi pensaiden oksia tai juuttisäkin. Talvea vasten kasvin mullan tulisi olla kevyesti kuiva.

 

9. Kasvit tarvitsevat valoa talvehtiessakin

Talvehtiva kasvi tarvitsee valoa ja hieman lämpöä. Hyvä paikka talvehtivalle kasville on esimerkiksi patterittoman ikkunan edessä. Havukasvit ja esimerkiksi aprikoosin tai persikan voi talvettaa parvekkeella. Yrtit puolestaan kannattaa sijoittaa valon kanssa keittiön ikkunalle.

 

 

10. Monivuotinen kasvi saa eloa uudesta mullasta

Kuten viherkasveille niin monivuotisille kasveillekin on suositeltavaa vaihtaa multaa vuosittain. Usein voi riittää vain päälimullan vaihto. Monivuotisen parvekekasvin voi parin vuoden jälkeen istuttaa myös esimerkiksi mökin pihaan, jolloin se pääsee kasvamaan vapaammin.

 

Kuvissa näkyvät Kekkilä Creative Garden -kalustemalliston monikäyttöiset tuotteet sopivat käytettäväksi niin sisä- kuin ulkotiloissakin. Tuotteet ovat saatavilla TREn myymälästä Mikonkadulta ja verkkokaupasta.

 

Teksti: Vilma Heimonen

Kuvat: Kekkilä

Takaisin TRE Editiin